دِ مثل دوستی
(پرورش عقلانیت در روابط اجتماعی )
کتاب دِ مثل دوستی سوال و جواب های کوتاه و مهم و ساده است که به فرزند شما کمک میکند در روابط اجتماعی خود به بهترین شکل عمل کند.
تصاویر جذاب این کتاب ، سوالاتی راجب دوست یابی و روابط بین دوستان ، دوست یابی ، قهر و آشتی ها ، ترکشدن یا طرد شدن ، همکاری و همدلی و …. که معمولا همراه با یک حدیث به زبان کودکان و قابل فهم میباشد میتواند قدم مهمی در ساختن و بهبود روابط اجتماعی فرزند دلبند شما باشد.
در ذیل بخش هایی از کتاب را مطالعه میکنیم:
دوست من کمی چاق است. آیا می توانم به شوخی به او بگویم: «تپل خان» یا «بشکه جان؟
نه این کار درست نیست هر آدمی یک اسمی دارد که باید با همان اسم صدایش بزنیم، نباید برای مردم لقبهای زشت بسازیم و با این لقبها صدای شان بزنیم.
اگر کسی کمی چاق است یا لاغر، قد بلند است یا قدکوتاه و چشم آبی است یا چشم سیاه به خودش مربوط میشود. ما نباید به دیگران لقبهای زشت بدهیم و با این رفتارمان ناراحتشان کنیم ،این شوخی قشنگی نیست
فرمان قرآن:
به هم دیگر لقب های زشت ندهید.
سوره ی حجرات، آیه ی ۱۱
*************
از بین درخواست های دوستمان کدام را باید انجام بدهیم و کدام را نباید انجام بدهیم؟
درخواستهای دیگران از ما دو جور است؛ یکی درخواست های درست و عاقلانه و یکی هم درخواستهای نادرست و غیر عاقلانه. انجام درخواست های درست و عاقلانه ی دیگران هیچ اشکالی ندارد و بلکه خیلی هم خوب است. مثلاً اگر دوستت از تو خواست که در تعمیر دوچرخه اش به او کمک کنی حتماً این کار را بکن، انجام درخواستهای درست و عاقلانه ی دیگران ثواب زیادی دارد؛ اما ماجرای درخواستهای اشتباه فرق میکند. قبول این درخواستها اصلاً درست نیست؛ مثلاً اگر دوستت از تو خواست که کسی را کتک بزنی یا به پدر و مادرت دروغ بگویی یا قسمتهای پوشیده ی بدنت را به او نشان بدهی نباید درخواستش را بپذیری
*********
لازم نیست همه ی درخواستهای درست دیگران را هم بپذیری مثلاً اگر خیلی خسته بودی، یا درس و مشق داشتی میتوانی به درخواستهای دیگران «نه» بگویی. با دوستت راحت باش هیچ وقت خودت را اذیت نکن . اگر بعضی از درخواستهای او را انجام ندهی مشکلی پیش نمی آید.