خلاصه زندگانی فاطمه زهرا (س)
دفتر نشر فرهنگ اسلامی به منظور اشاعه هر چه بیشتر معارف بشری و نیز توسعه فرهنگ کتابخوانی به تلخیص پاره ای از آثار دانشمندان و اساتید فن در قالب کتاب خلاصه زندگی فاطمه زهرا (س) ، به زبان ساده اقدام کرده است.
این اقدام که با کسب اجازه از نویسندگان ارزشمند این آثار صورت گرفته با رعایت امانتداری و پرهیز از دخل و تصرف و نیز حفظ یکدستی و هماهنگی اما اجتناب از بیان جزییات انجام شده است. بدیهی است خوانندگان محترم در صورت علاقه و تمایل می توانند به مطالعه کامل این آثار بپردازند.
((نَحْنُ نَقُصُّ عَلَيْكَ نَبَأَهُمْ بِالْحَقِّ))
موضوع کتاب خلاصه زندگانی فاطمه زهرا (س) گزارشی از زندگانی دختر پیغمبر حضرت فاطمه زهرا(س) است. بزرگترین بانوی اسلام فاطمه یا فاطمه زهرا (س).
آنچه در این مجموعه ( کتاب خلاصه زندگانی فاطمه زهرا (س) ) فراهم آمده تنها سرگذشت زندگی شخصی نیست، بلکه رویدادهایی است آموزنده و عبرت آموز.
آنچه در این صفحات می خوانید تحلیلی از چند حادثه شگفت است که قرن ها پیش از زمان ما رخ داده است، اما اگر قهرمانان این حادثه ها را از حادثه ها جدا کنیم، خواهیم دید آن حادثه ها در طول تاریخ حتی در زمان ما نیز در گوشه ای از جهان رخ داده است و می دهد.
قسمتی از کتاب خلاصه زندگانی فاطمه زهرا (س) :
آن حادثه ها چیست؟
دو جنبش متضاد که پس از مرگ پیغمبر اسلام در مدینه مرکز استقرار و نشر دین اسلام پدید گردید:
- جنبشی که می کوشید روش پیغمبر اسلام را در اداره حوزه اسلامی دنبال کند و به تعبیر دیگر میخواست نگاهبان سنت رسول خدا باشد.
- حرکتی که استقرار نظام سیاسی تازه را ـ هر چند با سنت رایج مطابقت ننماید – ضروری می دانست.
پیشروان حرکت استقرار نظام سیاسی
فاطمه (س) و امیرالمومنین علی (ع) (شوهرش) و خاندان پیغمبر و تنی چند از یاران آنان، پیشروان حرکت نخستین بودند و گروهی (بیشتر مهاجران و کمتر انصار رهبران حرکت دیگر.
عافیت طلبی
رویدادهای پی در پی دختر پیغمبر اسلام را ناچار ساخت که خود پیشرو سنت گرایان گردد. دقت در اسناد دست اول و سخنان علی و فاطمه و فرزندانش و مطالعه روشی که در زندگانی پیش گرفتند روشن می سازد که این خاندان بدانچه نمیاندیشیده اند مهتری یا مالداری بوده است.
گفت وگو و کشمکش از این جا پدید شد که اگر امروز نظامی عادلانه و اصلی تثبیت شده به سود دسته ای خاص تغییر یافت چه کسی تضمین میکند که فردا و پس فردا اصل های دیگری دگرگون نشود؟ تا آنجا که نظام اصلی یکباره در هم بریزد و مقررات آن اصالت خویش را از دست بدهد.
سنت شکنی نامیمون
هنوز بیش از ربع قرن بر فریاد اعتراض نمی رفت که نسل آن روز این حقیقت را دریافت عاقبت نامیمون سنت شکنی را به چشم خود دید و بیش از نیم قرن نگذشت که به یکباره هم نظام سیاسی و هم قوانین مدنی و حقوقی که با چنان تلاش و کوشش و مجاهدت و قربانی دادن فراوان پی ریزی شده بود به هم خورد.
روش حکومت الهی به سیرت دوره ی جاهلی بازگردید. و زمامداری خاص خاندانی گردید که پیش از اسلام نیز بر عرب مهتری مالی و احیاناً سروری سیاسی داشتند.
خطر سنت شکنی نادرست
از روزی که این حادثه رخ داده است تا آنگاه که محدثان و مورخان آن را در کتابهای خود ثبت و ضبط کرده اند و از گزند فراموشی، تصرف در عبارت و دیگر عوارض مصون مانده، دویست سال یا اندکی کمتر گذشته است.
در آن دو قرن سیاست های نیرومندی – که هر یک دسته ها و گروه های چندی را زیر پوشش و یا به دنبال خود داشته – برابر هم ایستاده و یا یکی جای خود را به دیگری داده است.
جعل
آنان که با تاریخ صدر اسلام تا پایان سده سوم آشنایی دارند میدانند جعل روایت تخلیط و تدلیس در آن، محو حدیث و یا تفسیر و تأویل حدیث به خود و باطل ساختن دعوی حریف کاری رایج بوده است.
در چنین شرایط چه باید کرد؟ نویسنده این صفحات کوشیده است تا حد ممکن گزارش خود را بر اساس سندهای دست اول و یا نزدیک به دست اول تنظیم کند. چه در این سندها احتمال دست خوردگی کمتر است.
تا آنجا که توانسته است گزارش ها را با قرینه های خارجی تطبیق کرده و بالأخره از میان گفته های گوناگون آن را پذیرفته است که همه و یا اکثریت در قبول آن هم داستان اند و یا به گونه ای آن را تأیید می کنند.
با این همه نمی گویم آنچه نوشته ام حقیقی است که در خارج رخ داده است، چه آن حقیقت را جز خدای تعالی دیگری نمی داند…
وَ أَيْنَ مِثْلُ خَدِيجَةَ صَدَّقتنى حِينَ كَذَّبَني النَّاسُ
چنان که میدانیم فاطمه (س) دختر محمد (ص) ، رسول خدا پیغمبر اسلام و مادر او خدیجه (س) دختر خویلد است.
خدیجه پیش از ظهور اسلام از زنان برجسته قریش به شمار می رفته است تا آنجا که او را طاهره و سیده زنان قریش می خواندند.
پیش از آنکه به عقد رسول اکرم در آید نخست زن ابوهاله هند بن نباش بن زراره و پس از آن زن عتیق بن عائذ از بنی مخزوم گردید. وی از ابوهاله صاحب دو پسر و از عتیق صاحب دختری گردید اینان برادر و خواهر مادری حضرت فاطمه (س) هستند.
پس از این دو ازدواج با آنکه زنی زیبا و مال دار بود و خواهان فراوان داشت شوی نپذیرفت و با مالی که داشت به بازرگانی پرداخت.
فُطِمَتْ فَاطِمَةُ مِنَ الشَّرِ
نویسندگان سیره و محدثان اسلامی برای دختر پیغمبر حضرت فاطمه زهرا (س) لقب هایی چند نوشته اند:
زهرا، صدیقه، طاهره، راضیه، مرضیه، مبارکه، بتول و لقب های دیگر.
از این جمله لقب زهرا از شهرت بیشتری برخوردار است. زهرا که در تداول بیشتر به جای نام او به کار می رود، در لغت درخشنده روشن و مرادفهایی از این گونه معنی می دهد و این لقب از هر جهت برازنده این بانو است. او چهره درخشان زن مسلمان فروغ تابان معرفت و نمونه روشن پرهیزگاری و خداپرستی است.
این درخشندگی به ساعتی مخصوص و روزی معین اختصاص ندارد. از آن روز که وظیفه خود را تعهد کرد تا امروز و برای همیشه چون گوهری بر تارک تربیت اسلامی می درخشد. نام او فاطمه (س) است. فاطمه وصفی است از مصدر فطم.
و فطم در لغت عرب به معنی بریدن، قطع کردن و جدا شدن آمده است.
خواستگاران حضرت فاطمه زهرا (س)
مسلم است که فاطمه (س) خواهان بسیاری داشته است. زیرا پدرش پیش از آنکه به پیغمبری رسد در دیده همشهریان مقامی ارجمند داشت.
دو خواهر فاطمه به پیش از ظهور اسلام زن دو پسر مرد سرشناس خاندان هاشم عبدالعزى بن عبد المطلب (ابولهب) شدند و نزد شوهران گرامی بودند.
نزول سوره تبت و ارتباط آن با اقوام حضرت فاطمه زهرا(س)
اگر سوره تبت در نکوهش پدر شوی آنان نازل نمی شد و اگر آن مرد لجوج و یا زن او با سرسختی تمام از فرزندانشان نمی خواستند زنان خود را رها کنند، آنان از این پیوند خشنود و شادمان بودند.
تربیت شده ی خانه وحی
تربیت حضرت فاطمه زهرا (س) چنان که نوشتیم در خانه وحی و مرکز نزول قرآن بود.
عمر و ابوبکر هر یک خواهان فاطمه بودند، لیکن چون خواست خود را با پیغمبر در میان نهادند وی گفت منتظر قضاء الهی هستم.
نسائی که از محدثان بزرگ اهل سنت است در سنن گوید: پیغمبر ﷺ در پاسخ آنان گفت: «فاطمه خردسال است و چون علی (ع) او را از وی خواستگاری کرد پذیرفت…
خواستگاری
زبیر بکار که کتاب او الموفقيات از مصادر قدیمی به شمار می رود از گفته علی (ع) چنین آورده است:
نزد رسول خدا رفتم و در پیش روی او خاموش نشستم چرا که حشمت و حرمت او را کسی نداشت.
چون خاموشی مرا دید پرسید ابوالحسن! چه می خواهی؟
من همچنان خاموش ماندم تا پیغمبر سه بار پرسش خود را مکرر فرمود.
سپس گفت: گویا فاطمه را میخواهی؟
آری؟
آن زره که به تو دادم چه شد؟
-دارم!
همان زره را کابین فاطمه قرار بده
شروع زندگانی فاطمه زهرا (س) با امام علی (ع)
… خطبه زناشویی خوانده شد و زهرا ه از آن علی گردید. اما مدتی طول کشید تا دختر پیغمبر از خانه پدر به خانه شوهر رفت. مجلسی در روایت خود این مدت را یک ماه نوشته است در حالی که بعضی آن را تا یک سال و بیشتر هم نوشته اند.
شبی که می خواستند عروس را به خانه شوی برند،
پیغمبر فرمود: علی عروسی بی مهمانی نمی شود.
سعد :گفت من گوسفندی دارم. دسته ای از انصار هم چند صاع ذرت فراهم آوردند. پیغمبر
درباره زن و شوهر دعا کرد. خدایا این پیوند را بر این زن و شوهر مبارک گردان!
خدایا فرزندان خوبی نصیب آنان فرما!
…
معرفی کتاب جهت مطالعه بیشتر
لینک ثابت کتاب مثل تو، بانوی من، فاطمه در سایت کتابخانه ملی ایران
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.